Reilu Peli -säännöt

TAIPALSAAREN KISA – PALLOILUKERHON YHTEISET SÄÄNNÖT

SÄÄNNÖT VANHEMPIEN JA OHJAAJIEN KESKEN

§1. URHEILUHARRASTUKSEN MONIPUOLISUUS

Pyrimme harrastamaan Taikin Palloilukerhossa eri palloilulajeja monipuolisesti. Kesällä pääpaino on jalkapallossa ja talvikaudella salibandyssä ja jääkiekossa. Pelaaja voi osallistua kaikkiin lajeihin tai vaikka vain yhteen lajiin. Muiden urheilulajien harrastamista pyritään myös tukemaan. Taikin urheilukoulun aikaan ei yleensä järjestetä palloilukerhon tapahtumia, jotta pelaajilla olisi mahdollisuus käydä urheilukoulussa harjoittelemassa yleisurheilullisia taitoja palloiluharrastuksen tukena. Ohjaajien ja vanhempien tulee kannustaa pelaajia harrastamaan riittävästi monipuolista liikuntaa myös harjoitusten ulkopuolella. Toivomus on, että pelaajat harrastavat myös omatoimista liikuntaa siten, että suositus 2h liikuntaa/päivä täyttyisi.

§2. PELAAJIEN TASOERON HUOMIOIMINEN

Pelaajien tasoerot ikäluokkienkin sisällä saattavat olla suuret, joten harjoituksissa pyritään järjestämään myös pienpelejä taitotason mukaan jaetuissa pienryhmissä. Näin taataan kaikille onnistumisen mahdollisuuksia ja riittävästi pallokosketuksia. Oman ikäluokan peleihin pääsevät kaikki halukkaat mukaan riippumatta taitotasosta.

§3 KAIKKI PELAA

Kaikille peleihin osallistuville annetaan kausitasolla yhtä paljon peliaikaa. Tämä tarkoittaa, että kaikki saavat yhtä paljon peliaikaa niissä peleissä, joissa ovat paikalla kauden aikana. Yksittäisessä pelissä ei välttämättä peliaika jakaudu kaikille aivan tasaisesti, mutta tämä pyritään tasaamaan pelipäivän tai vähintään kauden aikana. Luonnollisesti peleissä myös kuunnellaan pelaajan toivomuksia, mikäli pelaajasta tuntuu siltä, ettei jaksa pelata yhtä paljon kuin muut. Poissaolo ennakkoon sovitusta pelistä ei kerrytä peliaikaa "varastoon". Toivomuksena on, että peleihin osallistuvat ovat osallistuneet myös harjoituksiin.

§4. VANHEMPIEN JA OHJAAJIEN ROOLIT HARJOITUKSISSA JA PELEISSÄ

 Vanhempien läsnäolo harjoituksissa ja peleissä on sallittua ja myös toivottavaa, mutta vanhempien tulee muistaa jättää ohjaaminen ohjaajille. Kentän laidalta antaa pelaajille ohjeita ainoastaan kyseisen harjoituksen/pelin ohjaaja, sillä muuten pelaajan on vaikea hahmottaa, mitä ohjeita hänen tulisi noudattaa. Vanhempien tulee keskittyä pelaajien kannustamiseen. Peleissä vanhempien tulisikin pääsääntöisesti olla toisella puolella kenttää, kuin missä pelaajien vaihtopenkki on.

EI NÄIN: ”Pekka syötä laitaan! Ei..Ei..Pekka miksi sä et syöttänyt! ”

VAAN NÄIN: ”Hyvä yritys Pekka, seuraavalla kerralla se onnistuu!”

Pelinohjaajan/tuomarin toimintaa ei myöskään arvostella kesken pelin. Pelin jälkeen voi antaa palautetta asialliseen sävyyn, mikäli siihen on aihetta.

Mikäli vanhempi käyttäytyy toistuvasti tämän ohjeen vastaisesti, on ohjaajilla oikeus pyytää vanhempaa poistumaan harjoituksen/pelin ajaksi paikalta.

§5. HARJOITUSTEN MIELEKKYYS

Harjoituksissa pyritään ottamaan huomioon pelaajien toiveet ja mieltymykset. Useimmat lapset haluaisivat vain pelata, mutta harjoitteet ovat olennainen osa harjoituksia. Harjoitteita pyritäänkin tekemään myös leikkien ja kisojen muodossa, jotta harjoitteet eivät olisi pakonomaisia ja jokainen pelaaja viihtyisi harjoituksissa.

§6. HARJOITUSTEN MÄÄRÄ

Taikin Palloilukerholla on pääsääntöisesti harjoitukset 1-2 krt/vko ja harjoituksen kesto on 60-90 minuuttia. Harjoitukset ovat vapaaehtoisia, mutta toki mahdollisimman aktiivista osallistumista harjoituksiin toivotaan. Ehdoton edellytys kuitenkin on, että pelaaja haluaa itse tulla harjoituksiin. Vanhemmat eivät saa missään nimessä pakottaa pelaajaa harjoituksiin.

§7. URHEILUTAPAHTUMIEN PÄIHTEETTÖMYYS

Taikin Palloilukerhon harjoitukset ja pelitapahtumat ovat ehdottoman päihteettömät. Eli esim. alkoholi- ja tupakkatuotteiden nauttiminen harjoitus- ja pelitapahtuman välittömässä läheisyydessä on kaikilta ehdottomasti kielletty.

§8. HYVÄT TAVAT

Kiroilua, haukkumista, kiukuttelua tai muuta epäurheilijamaista käyttäytymistä ei sallita pelaajilta, ohjaajilta eikä vanhemmilta. Mikäli pelaaja käyttäytyy epäurheilijamaisesti toisia pelaajia tai ohjaajia kohtaan, voi ohjaaja ottaa pelaajan pois harjoituksesta/pelistä sivuun siksi aikaa, kunnes pelaaja on esittänyt kunnollisen anteeksipyynnön. Sama koskee luonnollisesti myös vanhempia ja ohjaajia.

§9. PELAAJIEN TURVALLISUUDEN TAKAAMINEN

Vanhemmat varmistavat, että jokainen pelaaja pääsee turvallisesti harjoituksiin ja harjoituksista pois. (muistattehan myös turvavyöt, pyöräilykypärät, heijastimet jne...). Ohjaajilla on oltava tieto siitä, ketkä voivat lähteä omatoimisesti pois harjoituksista ja kenen tulee odottaa vanhempia hakemaan. Ohjaajien velvollisuus on varmistaa, että jokaiselle pelaajalle tulee hakija paikalle, mikäli näin on sovittu.

§10. YHTEISTYÖ JA TOIMINNAN KEHITTÄMINEN

Ohjaajat informoivat vanhempia mahdollisimman pian aikataulumuutoksista, peliajoista yms. Mikäli ohjaajilta tulee ilmoittautumispyyntö esim. peliin, vanhempien tulee ilmoittaa pyydettyyn määräaikaan mennessä pelaajan osallistumisesta (kyllä/ei). Mikäli ilmoittautumista ei ole tullut pyydettyyn määräaikaan mennessä, tulkitaan, että pelaaja ei osallistu kyseiseen tapahtumaan.

Vanhempien tulee ottaa ohjaajiin henkilökohtaisesti yhteyttä, mikäli pelaaja tuntee, että harjoituksissa oleminen ei ole hauskaa ja mielekästä tai että ei saa yhtä paljon peliaikaa kuin muut. Yhdessä ohjaajien, vanhempien ja pelaajien kanssa keskustelemalla voidaan miettiä keinoja, millä tavoin harjoituksia voitaisiin kehittää ja miten tasataan peliaika jatkossa.

 

SÄÄNNÖT PELAAJIEN JA OHJAAJIEN KESKEN

§1 Kaikki ovat tasavertaisia keskenään riippumatta siitä, minkä ikäinen on, onko poika vai tyttö tai miten taitava urheilija on jne..

§2 Ketään ei kiusata eikä epäonnistumisista haukuta. (voimassa myös harjoitusten ulkopuolella)

§3 Harjoituksiin pyritään tulemaan aina ajoissa.

§4 Harjoitusalueelta ei poistuta ilman ohjaajan lupaa edes hetkeksi

§5 Harjoituksista ei lähdetä yksin pois, jos on sovittu, että vanhemmat tulevat hakemaan.

§6 Energiajuomia ei käytetä Taikin harjoituksissa tai peleissä.

§7 Vastustajaa kunnioitetaan ja pelataan rehdisti sääntöjen mukaan

§8 Kun ohjaajat antavat ohjeita, ohjaajia kuunnellaan ja ohjeita noudatetaan

§9 Peleissä ja harjoituksissa ei kiukutella, kiroilla, haukuta muita tai käyttäydytä muutenkaan epäurheilijamaisesti. Joskus jokaista kiukuttaa, mutta jos kiukuttaa, niin tullaan omatoimisesti vaihtopenkille. Jos on tullut käyttäydyttyä huonosti, pääsee peliin tai harjoitukseen takaisin vain, jos pyytää kunnollisesti anteeksi.

§10 Ohjaajan kanssa voi aina tulla juttelemaan, jos tuntuu, että jokin asia ei ole mukavaa harjoituksissa tai peleissä.